در روزگاری که آرام‌آرام هسته نخستین شهر تهران شکل می‌گرفت و آغوش پایتخت به روی همه اهالی نواحی مختلف کشور باز بود، پخت نان محلی بخصوصی که در شهرستان‌های شرق کشور مصرف می‌شد، میان تهران‌نشینان باب شد. به این خوراک متفاوت نان جزغاله می‌گفتند.

همشهری آنلاین- ثریا روزبهانی: نان جزعاله بر خلاف اسمش، نان سوخته تلخی نبود، بلکه به خاطر افزودنی‌های ویپه‌اش به آرد گندم، طعم و مزه تکی داشت و حالا می‌شود از آن طعم با عنوان «مزه گمشده» یاد کرد. نان جزغاله را اغلب خانم‌ها در خانه به‌ویژه برای ماه مبارک رمضان و فصل زمستان می‌پختند. اما ماجرا چه بود؟

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

حتما شما هم شنیده‌اید که در قدیم دنبه گوسفندان را آب می‌کردند و به‌عنوان روغن به کار می‌بردند. حالا این را هم بشنوید که وقتی دنبه‌ها آب می‌شد و دیگر روغن نداشت، چیزی در تابه باقی می‌ماند که به آن جزغاله می‌گفتند و با همین جزغاله‌های به‌ظاهر بی‌مصرف نان محلی می‌پختند.

حالا بخوانید از طرز تهیه آن: برای درست کردن این نان ابتدا پیاز را خرد می‌کردند و در روغن دنبه تفت می‌دادند. سپس آرد، نمک، زردچوبه، خمیرمایه و ریشه زعفران را در ظرفی با هم مخلوط می‌کردند و وسط این مواد خمیرمانند را می‌گشودند و جزغاله، پیاز سرخ‌شده در روغن دنبه و آب را اضافه می‌کردند و حدود ۱۰ دقیقه ‌ورز می‌دادند. بعد خمیر را با پارچه می‌پوشاندند تا یک ساعت و نیم استراحت کند.

پس از اتمام زمان استراحت، هر تکه خمیر را جداجدا به کمک دست و وردنه باز می‌کردند و تابه را (بدون روغن) روی آتش قرار می‌دادند تا داغ شود. بعد از دو دقیقه داغ شدن تابه، خمیرهای قطعه‌شده را درون تابه انداخته و می‌گذاشتند سرخ شود. در خلال سرخ شدن، خمیر را با قاشق روی کف تابه می‌خواباندند تا همه جای نان پخته شود. وقتی یک طرف خمیر برشته می‌شد آن را برمی‌گرداندند تا طرف دوم هم به همین منوال پخته شود.

کد خبر 787488

  • آداب سنگک پختن در تهران قدیم | نان مخصوص برای عروس های جوان

  • نان «خشک دو الکه» تا صبح در تنور می‌ماند | خاطرات رقیه نان بند و هدیه خوش‌طعم بچه‌ها

  • از تاپوهای بدقواره تا ترور رئیس غلات

  • روزی روزگاری نان جزغاله

  • خبر بد برای سپاهان و آل‌کثیر در لیگ قهرمانان آسیا

  • پاسخ نهایی معاون رئیسی ؛ حقوق‌ها در نیمه دوم سال افزایش می‌یابد؟

  • زمان واریز یارانه نقدی شهریور اعلام شد | مبلغ یارانه چقدر است؟

  • تصاویر نحوه استقبال از بن سلمان در خیابان‌های هند

  • تازه ترین اطلاعات از هک در بنیاد شهید | تخلفات ادعایی مربوط به ۱۰ سال قبل است

  • تصاویر حسین هدایتی و محمد امامی در زندان | حواشی بازدید رئیس کل دادگستری از ندامتگاه تهران بزرگ

  • پاسخ مهاجم منچسترسیتی به پرسپولیس | سرنوشت گزینه آخر پرسپولیس و گل محمدی

  • تصاویر نحوه استقبال از بن سلمان در خیابان‌های هند

  • پاسخ نهایی معاون رئیسی ؛ حقوق‌ها در نیمه دوم سال افزایش می‌یابد؟

  • ببینید | خبری که تلویزیون از قرارداد پرسپولیس با کایسدو اعلام کرد

  • ایران در ۲۰ کیلومتری ما فرودگاه احداث کرده است | تصاویر و نقشه‌های آن را ببینید

  • تصمیم مهم آمریکا درباره ایران ؛ امضا انجام شد | کنگره تا روز گذشته مطلع نبود!

  • ۲۷ حمله ایران خنثی شده است | در قلب تهران انتقام می‌گیریم!

  • عکس | میمون وحشی در یک شهر کشور پیدا شد | واکنش سریع محیط زیست و آتش نشانی

  • پلمب استخر دانشگاه شهرکرد | ورود بازپرس ویژه رسیدگی به جرایم مهم ؛ دستور قضایی صادر شد

  • خبر عجیب درویش درباره بیرانوند | دروازه‌بان جوان ما بیرانوند می‌شود!

  • پیام خوش یک ستاره به گل محمدی | بهترین خبر برای پرسپولیس یک هفته مانده به تقابل با رونالدو

  • از این روستا دست خالی برنمی گردید

  • خوراکی‌های خوشمزه‌ای که باعث افت قند خون و چاقی می‌شوند | ۸ خوراکی که باید از رژیم غذایی خود حذف کنیم

  • نباید می‌گذاشتیم کار به توافق جایگزین هند در چابهار برسد | دو دهه در سیستان و بلوچستان فرصت سوزی کردیم | دولت سیزدهم کریدور چابهار-سرخس را فعال کند

  • در جستجوی عطر نان در طهران | هفدهمین تور تهرانگردی مرکز تهران‌شناسی همشهری

  • قنادی ۷۰ ساله سرچشمه | از پادرازی تا آبنبات قیچی با دستور پخت حاج علی‌اکبر بهار

  • بررسی همه وقایع مهم مربوط به نان در طهران

  • داستان عجیب گرانی نان در تهران | پولدارها گندم را کجا پنهان می‌کردند؟

Tags:

No responses yet

دیدگاهتان را بنویسید